Ušetřete na dálničních poplatcích při cestě do Chorvatska

Cesta do Chorvatska patří mezi oblíbené letní aktivity mnoha českých rodin. Ať už míříte na malebné pláže Dalmácie nebo do romantické Istrie, jedna věc je jistá: dálniční poplatky mohou představovat významnou položku v rozpočtu vaší dovolené. Přinášíme vám několik tipů, jak ušetřit na dálničních poplatcích a užít si cestu do Chorvatska bez zbytečných nákladů.

Jak se vyhnout slovinské dálnici?

Slovinská dálniční známka je pro mnoho cestovatelů spíše přítěží než přínosem. Stojí 16 eur a platí pouze týden, což často nestačí na celý pobyt. Pokud chcete ušetřit, vyhněte se slovinské dálnici.

Před koncem rakouské dálnice sjeďte na exitu 226 Gersdorf a pokračujte po silnici číslo 69 směrem na Mureck. Ve Slovinsku pak pokračujte přes Lenart do Ptuje a následně směrem do Švaljkovce. Tato trasa možná není tak komfortní jako dálnice, ale úspora peněz za to rozhodně stojí.

Dopravní pravidla v Chorvatsku

V Chorvatsku platí podobná pravidla jako v České republice, avšak s některými odlišnostmi. Maximální rychlost je 50 km/h v obcích, 100 km/h mimo obce a 130 km/h na dálnicích. Důležité je, že hladina alkoholu v krvi nesmí přesáhnout 0,5 promile, přičemž pro řidiče mladší 24 let platí nulová tolerance. Během jízdy musí být vždy rozsvícena světla, i přes den.

Povinná výbava auta

Při cestě do Chorvatska je nutné mít v autě autolékárničku, výstražný trojúhelník, reflexní vestu, rezervu a náhradní žárovky. Nezapomeňte na platné řidičské a technické průkazy.

Kudy se vydat do Chorvatska?

Nejrychlejší cesta do Chorvatska pro většinu Čechů vede přes Vídeň, dále po dálnici směrem na Graz a následně na Maribor. Odtud můžete pokračovat buď na Záhřeb, pokud máte namířeno do Dalmácie a jižní části Kvarneru, nebo na Ljubljanu, pokud míříte do Istrie a severní části Kvarneru.

Pro obyvatele západních a jižních Čech může být výhodné jet přes Linz a Graz, případně přes Německo a Villach.

Rakouská dálniční známka

V Rakousku stojí desetidenní dálniční známka 18,50 eur. Pokud plánujete delší pobyt, zvažte koupi dvou desetidenních známek nebo jedné dvouměsíční za 39,90 eur. Doporučujeme koupit známku online, kde může být kurz eura výhodnější. Pokud vám bude stačit jednodenní rakouská dálniční známka, můžete ji také zakoupit online.

Kde koupit dálniční známky?

Pro pohodlný nákup dálničních známek využijte portály jako dalnicni znamka cz nebo edalnice. Na těchto webech naleznete veškeré potřebné informace a možnost zakoupit dálniční známky online.

Závěr

S těmito tipy můžete výrazně ušetřit na dálničních poplatcích a užít si bezstarostnou cestu do vaší oblíbené destinace v Chorvatsku. Plánování trasy, dodržování dopravních pravidel a správná příprava vozidla vám zajistí klidnou a ekonomickou cestu.