Rohová kuchyňská linka šetří prostor

Kdo z nás nesní o velké kuchyni, kde bude radost vařit a zvládnete tam připravit i vícechodové menu? Pokud máte dostatek prostoru, můžete si ji bez problémů dopřát, ale co když máte jen malý byt? Abyste se svého snu nemuseli vzdát, pořiďte si do ní rohovou kuchyňskou linku.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Bez linky to nepůjde

Kuchyňská linka je základ každé kuchyně, jejím úkolem je poskytnout vám jak prostor pro přípravu jídla, tak pro jeho vaření. Na pracovní desku si můžete odložit všechny suroviny, vybalit je, očistit, omýt, nakrájet, nasekat a zpracovat. Není ale linka jako linka, důležité je vybrat si tu pravou. Jak?

Začněte plánkem kuchyně

Kuchyně je specifický prostor, který disponuje nejen elektrickými zásuvkami, okny a topením, ale také odpadem. To všechno jsou věci, které ovlivňují rozmístění nábytku, proto by při výběru kuchyňské linky měl být prvním krokem náčrtek vaší budoucí kuchyně, do kterého si tohle všechno zakreslíte.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Vyberte si tvar kuchyně

Plánek máte, teď se pusťte do výběru samotné kuchyně. První by měl být výběr jejího tvaru, který se odvíjí od prostorových možností a dalších dispozic místnosti. Výběr je poměrně bohatý, vybírat můžete mezi:

  • Jednořadou kuchyňskou linkou, která najde uplatnění nejen v úzkých kuchyních.
  • Kuchyňskou linkou do L, která se označuje i jako rohová kuchyňská linka. Ta se skládá ze dvou jednořadých linek spojených rohovou kuchyňskou skříňkou, která se dá využít i jako místo na dřez nebo další úložný prostor.
  • Kuchyňskou linkou do U, kterou tvoří hned 3 jednořadé linky. Ty k sobě mohou a nemusí být sesazené, záleží na vás.
  • Kuchyní s ostrůvkem, kterou tvoří kuchyně do L nebo do U a k nim je navíc samostatně stojící ostrůvek jako další prvek. Ten se dá využít jako varná zóna, úložný prostor i jako předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Jak kuchyni s rohovou linkou dál zařídit?

Máte pocit, že je vše dané tvarem linky? Ale kdeže. Je jen na vás, jak si kuchyni uspořádáte. Rohová linka vám poskytne dostatek úložného prostoru i velkou pracovní plochu, délku ramen linky si ale volíte sami. A její uspořádání? To je také na vás, myslet ale přitom musíte na respektování jednotlivých kuchyňských zón, aby pohyb v kuchyni byl efektivní. Na skladovací zónu by měl navazovat menší pracovní prostor, mycí zóna, větší pracovní plocha a nakonec zóna vaření.