Nejpohodlnější hockery do kuchyně a jídelny

Rodinný život se odehrává v kuchyni a jídelně! Je samozřejmé, že právě v této oblasti to žije téměř po celý den. V kuchyni připravujeme jídla pro všechny členy domácnosti, pečeme s dětmi koláče a testujeme nové recepty, zatímco v jídelně se scházíme u večeře, odpočíváme u odpolední kávy a slavíme drobné úspěchy u stolu obloženého oblíbenými pokrmy. Aby tato část domácnosti dobře plnila svou úlohu, je třeba pečlivě sestavit veškeré vybavení. Funkčním a módním doplňkem kuchyně jsou hockery – vysoké židle, které poskytují pohodlí a skvěle vypadají. Které modely jsou v moderní kuchyni vítané? Podívejte se na ně!

Hocker – módní alternativa k židlím

Hockery jsou vysoké židle, které jsou spojeny s barovým dekorem. Tento prvek charakteristický pro gastronomická zařízení si získal uznání architektů zařizujících soukromé interiéry a poté i širokého okruhu uživatelů. Dnes jsou hockery oblíbeným prvkem vkusných kuchyní a jídelen. Nejčastěji se umisťují vedle kuchyňských ostrůvků. Mohou sloužit jako atraktivní doplněk nebo nahradit klasické jídelní židle. V každém případě dokonale splní svůj účel!

Hockery jsou nejen praktické, ale také vizuálně přitažlivé. Vysoké židle vnášejí do interiéru lehkost a svěžest. Mohlo by se zdát, že designový prvek se uplatní pouze v moderních bytech. Nic nemůže být dále od pravdy! V katalozích výrobců není nouze o elegantní modely, které harmonicky zapadnou do kuchyní inspirovaných klasickým, anglickým, a dokonce i rustikálním stylem. Velká škála dostupných modelů poskytuje téměř neomezený prostor pro kreativitu. 

Hockery místo jídelních židlí 

Nemáte ve svém malém bytě místo na samostatnou jídelnu? Nástěnná stolová deska v kombinaci s hockery vám poskytne náhradu za pohodlí klasické jídelny. Hockery nezaberou mnoho místa a nepřeplní stísněnou místnost. Tam, kde je každý centimetr drahý, jsou ideální minimalistické modely bez dalších prvků, jako jsou područky a opěradla. Pokud se židle nepoužívají, lze je zasunout pod pracovní desku, aby nepřekážely lidem, kteří se v kuchyni pohybují.

Pokud vás prostorové podmínky příliš neomezují v možnostech, podívejte se blíže na vestavné modely. Vysoký hocker s pevným opěradlem a područkami poskytuje pohodlí srovnatelné s židlemi s plnými, dobře tvarovanými sedáky. Důležitým prvkem hockerů jsou podnožky, které umožňují zaujmout stabilní polohu. 

Nastavitelné pro větší pohodlí

Obáváte se, že hockery nebudou dobře sloužit všem členům domácnosti? Vyberte si univerzální modely s nastavitelnými sedadly. Jednoduchý mechanismus umožňuje plynulé přizpůsobení nábytku výšce desky stolu a vaší anatomii. Nastavitelné modely se doporučují zejména pro rodiny s dětmi. 

Čalouněné barové židle

Oceňujete nejen funkčnost, ale i design? Hledáte doplňky pro sofistikovanou, otevřenou kuchyni propojenou s obývacím pokojem? Rozhodněte se pro model čalouněný měkkou látkou. Mezi nejoblíbenější varianty patří:

  • čalouněné hockery z přírodní kůže – poměrně drahý kvalitní nábytek. Kožený nábytek vnáší do interiéru eleganci a třídu, je odolný vůči mechanickému poškození (praskání, oděru) a vnějším vlivům. Pečlivě ošetřovaná kůže se vám odmění dlouhou životností;
  • hockery čalouněné ekologickou kůží – levnější alternativa k modelům čalouněným živočišným materiálem. Ekologická kůže nevyžaduje zvláštní péči o svou strukturu, ale mnohem rychleji se opotřebovává (praská, místy se drolí, ztrácí barvu). Syntetický materiál neabsorbuje vodu ani skvrny, což usnadňuje jeho udržování v bezvadné čistotě;
  • Látkové čalounění hockerů – pro výrobu hockerů a židlí se používají silné látky se zvýšenou odolností proti žmolkování, vytahování a jinému poškození. Za zmínku stojí modely čalouněné velurem, což je tělová, mírně lesklá látka s elegantní povrchovou úpravou. Velur je často impregnován, aby neabsorboval vodu a nečistoty.

V otevřených kuchyních je ostrůvek spojovacím článkem mezi jídelním a obývacím prostorem. Je důležité, aby tyto dvě zóny na sebe navazovaly. Hockery čalouněné stejným materiálem, který pokrývá pohovku, budou jemným pojítkem mezi oběma zónami. 

Lehké kovové a plastové hockery 

Obáváte se, že čalouněné hockery používané dětmi rychle ztratí svou svěžest? V domácnostech, kde je čištění extrémně energeticky náročné, obstojí lehké modely z plastu nebo kovu. Rozlitý džus, skvrna od omáčky nebo zmrzliny vám nezpůsobí žádnou práci navíc. Stačí, když skvrnu ze sedáku setřete suchým hadříkem.

Průmyslové modely – design přímo z newyorského SoHo

Hockery jsou nedílnou součástí každého designového podkroví. Trendy, které chtějí ve svých domovech přetvořit atmosféru newyorských bytů, si oblíbí minimalistické modely z kombinovaných materiálů: dřeva (nebo desky věrně napodobující jeho strukturu) a kovu. Industriální hockery se vyznačují strohostí tvarů a ostrými liniemi. Dřevěné prvky jsou často zestárlé. Tmavé, nepravidelně zrnité dřevo v kombinaci s geometrickým rámem získává zcela jiný výraz.