Moderní a ekologické technologie pro čistou kanalizaci a odpady v domácnosti

Kanalizace je nedílnou součástí každé domácnosti. Vzhledem k tomu, že ale není vidět, často se na ni zapomíná. I kanalizace ale vyžaduje pravidelnou údržbu, aby fungovala tak, jak má a vy jste předešli nepříjemným problémům, jako je například velmi časté ucpávání odpadu. Jakou roli hrají moderní technologie v údržbě a opravách kanalizace?

Moderní technologie využívané při čištění kanalizace

Tím nejefektivnějším způsobem údržby kanalizace je bezesporu čištění potrubí profesionálními firmami. Ty využívají nejmodernější technologie, jež jsou velmi účinné a zároveň šetrné k přírodě. Moderní technologie a ekologické způsoby čištění kanalizace jsou cestou, jak dosáhnout bezproblémového chodu kanalizace bez obav z jejího poškození a také z negativních dopadů na životní prostředí.

Například společnost Herčík a Kříž, která se čištění kanalizace věnuje už od roku 1993, při každodenní práci využívá hned několik pokročilých technologií:

  • Čisticí a sací vozy se systémem recyklace: Společnost Herčík a Kříž disponuje hned 14 čisticími a sacími vozy. Jedná se až o čtyřikrát výkonnější techniku oproti běžným vozům na čištění kanalizace. Kanalizaci tak firma dokáže vyčistit rychleji a zároveň i levněji. Za zmínku rozhodně stojí vozy společnosti Herčík a Kříž vybavené kontinuálním systémem recyklace, které mohou ušetřit v průměru až 7 milionů litrů vody za rok.
  • Kamerové systémy: Jak zjistit bez nutnosti nákladných zásahů, kde vězí příčina ucpání kanalizace nebo jiného problému? Společnost Herčík a Kříž na kontrolu kanalizačního potrubí a přípojek využívá čtyři profesionální kamerové systémy. Po provedení prohlídky obdržíte protokol a videozáznam z revize. Díky kamerám lze navíc provést bezvýkopové opravy odpadního potrubí.

Údržba odpadů a kanalizace je důležitá pro bezproblémový chod domácnosti

Prevence před ucpáním kanalizace

Jak zabránit problémům s kanalizací, které mohou vést k finančně nákladným opravám? Odpovědí na tuto otázku je prevence. V čem spočívá?

Nevhazujte do odpadu věci, které do něj nepatří

Ucpaným odpadům je možné v první řadě předejít tím, že budete v umyvadlech, dřezech, vanách nebo sprchách používat speciální sítka, která zachytí veškeré nečistoty, jež do odpadu nepatří. Je také potřeba vyhnout se splachování tuků, olejů, kosmetických ubrousků, zbytků jídla a dalších věcí do toalety.

Odpad preventivně prolívejte horkou vodou

Další preventivní opatření spočívá v pravidelném prolévání odpadů několika litry vroucí vody. Vroucí voda se postará o rozpuštění zachycených nečistot a minimalizuje riziko zápachu z množících se bakterií. Odpady byste měli vodou prolévat jednou týdně.

Vsaďte na profesionální kontrolu a čištění potrubí

Jedním z nejlepších způsobů, jak předejít havarijnímu stavu kanalizace, je odborná kontrola. Díky pravidelné kontrole kamerovým systémem a profesionálnímu čištění budete mít jistotu, že je vaše kanalizace v pořádku. Revize kamerou dokáže odhalit i ty nejmenší problémy včas, čímž umožňuje předejít nákladným opravám kanalizace.

Ekologické postupy při čištění odpadů

V dnešní době čím dál tím více domácností a také firem dbá na ochranu životního prostředí. A výjimkou není ani čištění kanalizace. Jak už jsme zmínili výše, společnost Herčík a Kříž využívá recyklační vozy, které jsou spojené s nezanedbatelnou úsporou vody. A jak můžete ekologicky k čištění odpadů přistupovat u vás doma? Vyrobte si domácí ekologický přípravek.

Méně závažné příčiny ucpání odpadu dokáže vyřešit směs jedlé sody a octa. Stačí do sifonu vysypat celé balení jedlé sody, přidat k ní zhruba 200 mililitrů octa a tuto směs prolít vroucí vodou. Postup je vhodné několikrát zopakovat. Jedlou sodu je možné nahradit práškem do pečiva.

K čištění ucpaných odpadů můžete samozřejmě využít i čističe, které koupíte v drogeriích nebo v e-shopech. V současné době v nabídce obchodů najdete kromě chemických také ekologické čističe.

Ty obsahují bakterie, které dokáží rozpustit usazené organické látky, aniž by narušily povrch potrubí. Nespornou výhodou ekologických čističů je, že jsou šetrné k přírodě, samotnému potrubí i ke kůži. Na druhou stranu chemické čističe mohou způsobit poleptání pokožky a poškodit zrak. Podnikatelům navíc ekologické čištění odpadů přináší možnost přidat se do řad odpovědných firem.

Ekologický čistič odpadů si můžete vyrobit i doma

Rychlé řešení běžných problémů s ucpaným odpadem

Výše už jsme uvedli možnosti čištění ucpaných odpadů pomocí ekologických prostředků. Odpad je však možné vyčistit i několika ověřenými mechanickými postupy.

K čištění můžete využít gumový zvon nebo se pustit do rozebrání sifonu. Pokud ani to nepomáhá, můžete vyzkoušet speciální instalatérské pero, které dokáže vyřešit i ucpání, které vězí hlouběji v potrubí.

I tak se ale může stát, že ucpání neuvolníte, protože je příčina vážnější. V těchto případech je rozhodně namístě přivolat na pomoc odborníky, kteří problém vyřeší tlakovým čištěním odpadů a kanalizace. Na profesionální firmu se obraťte i v případě, že se odpad ucpává opakovaně.