Máte založené stavební spoření pro děti a mladé?

Jestliže chcete svým dětem usnadnit začátek dospělého života, pravděpodobně už jste přemýšleli o tom, jakým způsobem jim budete spořit peníze. Podle výzkumné agentury SC&C spoří rodiče svým dětem v průměru 1 200 korun za měsíc. Mnozí čeští rodiče k tomu využívají stavební spoření pro děti a mládež.

Stavební spoření pro děti je jednou z nejvýhodnějších možností, jak dětem naspořit pár desítek či stovek tisíc na bydlení, studium, cestování či jiné výdaje. Nabízí vám totiž nejen dobrý úrok, ale i příspěvek ze strany státu.

Stavební spoření má zhodnocení až 4 % ročně

Píšeme až, protože pokaždé záleží na tom, kolik peněz za rok spoříte. Úrok je vždy stejný, například Raiffeisen stavební spořitelna nabízí úrok vašich vkladů ve výši 1,5 % ročně. Výše státní podpory se ovšem odvíjí od toho, kolik peněz vložíte. Stát vám dá 10 % z vložené částky, maximálně však 2 000 korun.

Abyste od státu získali maximum, musíte spořit 20 000 Kč ročně, což dělá necelých 1 700 Kč za měsíc. Jestli je budete vkládat pravidelně každý měsíc, nebo je vložíte na konci roku najednou, je úplně jedno. Pro státní podporu je vždy rozhodující, kolik jste vložili celkem za daný rok, přičemž stav se porovnává 31. prosince každého roku. O státní podporu nemusíte nijak žádat, získáváte ji automaticky ke každému stavebnímu spoření pro děti. Obvykle k tomu podepisujete smlouvu při zřizování spoření.

Zařídit lze kdykoliv, a to i přes internet

Většina rodičů zařizuje stavební spoření pro děti hned v prvních letech jejich života. Jestli jste tuto dobu zaspali, nebo tehdy neměli finance na spoření, nemusíte si zoufat. Stavební spoření se dá zařídit kdykoliv, a to až do 19 let věku dítěte. Musíte ho totiž zřídit minimálně na dobu 6 let, a jelikož může dítě spoření mít pouze do 25 let, později než v 19 ho nelze zakládat.

Plnoleté dítě už si může smlouvu podepsat samo, za nezletilé děti ji podepisují rodiče. I tak ale peníze náleží vždy jen dítěti. Pokud je chtějí využít rodiče, když dítě ještě není zletilé, mohou tak učinit jedině v souladu s jeho zájmy. To znamená, že se peníze dají využít například na financování studií či rekonstrukci dětského pokojíčku.

Raiffeisen stavební spořitelna umožňuje zřídit stavební spoření pro děti také přes internet z pohodlí vašeho domova. Stačí elektronický podpis, nepodepisujete desítky zbytečných papírů.

Dítě může peníze ze stavebka použít na cokoliv

Ačkoliv název produktu zní stavební spoření, rozhodně není nutné uspořené finance využívat pouze na bydlení. Dítě je může použít na cokoliv, co uzná za vhodné. Případně může i po dovršení 25 let věku pokračovat dále ve spoření. Dostane úrok ve výši 1 % ročně, samozřejmě už nebude mít nárok na státní podporu.

Podívejte se na kalkulačku stavebního spoření pro děti a zjistěte, kolik byste mohli svým potomkům naspořit a jakou částkou vám přispěje stát.