Ambientní osvětlení: jak obohatit váš domov pomocí LED pásků

Ambientní osvětlení je moderní a elegantní způsob, jak zvýraznit a obohatit atmosféru vašeho domova. K dispozici je dnes v různých podobách. V tomto článku si představíme tuto technologii, její nejdůležitější výhody a poradíme, jak využít její možnosti na maximum.

Proč zvolit ambientní osvětlení?

V poslední době se ambientní osvětlení těší všeobecně vysoké oblibě. Důvodem je nejen jeho stylový design, který může zcela proměnit vzhled vašeho interiéru, ale také četné zdravotní benefity, které přináší. Často slýcháme varování o škodlivých účincích používání monitorů a televizorů v úplné tmě, zejména na naše oči. Jak se však můžeme před těmito škodlivinami chránit?

Jedním z jednoduchých řešení by bylo vyhnout se večer používání televize a počítače úplně, ale to v dnešním přetechnizovaném světě nepřipadá v úvahu. Další možností je spolehnout se na centrální osvětlení, jako jsou stropní svítidla nebo lustry. To však může zcela pokazit náš zážitek ze sledování filmů. Proto se nabízí druhá varianta, jak již bylo zmíněno, a sice využití ambientního osvětlení.

Co je to ambientní osvětlení a jeho výhody

Ambientní osvětlení, které se tvoří pomocí LED pásků, dodává prostoru kouzlo a zlepšuje celkovou atmosféru. Tato moderní varianta osvětlení má především tu výhodu, že dokáže vylepšit a zvýraznit estetické a dekorativní prvky vnitřních i venkovních prostor. Lze jej využít v interiéru, například za televizí, a v některých případech i v autech nebo na venkovních terasách. Díky různým nastavitelným parametrům máte možnost vybrat si osvětlení, které dokonale odpovídá vašim osobním preferencím.

Obrázek: Stylová venkovní terasa s ambientním osvětlením

Ambientní osvětlení umožňuje flexibilně vytvořit různé atmosféry v místnosti. Ať už dáváte přednost útulné, uklidňující, živé nebo jasné atmosféře, můžete si osvětlení snadno nastavit podle svých představ. Teplé a jemné světlo vyvolává pocit útulnosti a klidu, takže je ideální pro večerní čtení, sledování filmu nebo prostě jen relaxaci.

Většina LED pásků je vybavena několika režimy osvětlení, včetně možnosti stmívání, nastavením různých barev a speciálních efektů, takže je zde dostatek prostoru pro vlastní kreativitu a experimentování. Toto moderní řešení osvětlení navíc využívá energeticky úspornou technologii – LED diody – což vede k úsporám výdajů za elektřinu.

Proč je LED pásek ideální volbou

LED pásky jsou nejvhodnějším řešením zejména díky svému snadnému použití kolem televizní nebo počítačové obrazovky. Přidáním okolního osvětlení, které pokryje i další tmavá místa v neosvětleném pokoji, účinně snižují namáhání očí. Zorničky nejsou nuceny se adaptovat na vysoký kontrast, jako je tomu při sledování v úplné tmě, ale místo toho jsou nuceny častěji přeostřovat a mrknout, což v konečném důsledku zamezuje jejich vysušení a brzké únavě.

LED pásky nabízejí různé barvy, můžete si k nim pořídit stmívač osvětlení a regulovat světelnou intenzitu podle svých představ. Vytvoříte tak útulnou atmosféru pro večerní chvilky pohody. Případně můžete s RGB ovladačem snadno přepínat mezi barvami podle aktuální nálady. Váš interiér se tak může každý večer proměnit jiným barevným nádechem.

Instalace LED pásku za televizor

LED pásek si při troše šikovnosti zvládnete sami nainstalovat na zadní stranu vašeho televizoru (zadní strana pásku je samolepicí). Postup je poměrně jednoduchý. LED pásek přímo určený pro osvětlení televizoru nemusíte stříhat, v balení jsou již připraveny dva kusy o délce 60 cm.

Zadní stranu televizoru je třeba nejprve pečlivě odmastit a zbavit nečistot. Pak stačí sloupnout zadní 3M fólii a pásek přilepit na určené místo. Nakonec se osvětlení zapojí do USB konektoru televizoru, který zajišťuje napájení. Díky barevným LED diodám RGB můžete na pozadí vytvořit úžasné ambientní osvětlení, jehož barvu, intenzitu a efekty lze volitelně nastavit pomocí přiloženého dálkového ovladače.

Obrázek: Moderní obývací pokoj s ambientním osvětlením

Integrace s domácím inteligentním systémem

SMART funkce umožňují propojení ambientního osvětlení se SMART zařízením nebo domácím SMART ekosystémem. Můžete například propojit SMART ambientní osvětlení za televizorem se SMART reproduktory, hlasovým asistentem nebo využít mobilní aplikaci k regulaci osvětlení. Ambientní osvětlení toho ale zvládne i více. Další vlastnosti, které ambientní osvětlení televizoru má, mohou citelně povýšit vaše zážitky během sledování oblíbených filmů a pořadů.

Nastavení chromatičnosti umožňuje přizpůsobit barvy osvětlení podle vašich preferencí. Tato funkce je vhodná pro nastavení různých atmosfér a scénářů. Při použití ambientního osvětlení můžete vybírat z různých barev, a to buď ručně, nebo prostřednictvím dálkového ovládání. Další SMART funkcí je stmívatelnost, což znamená schopnost regulovat jas osvětlení. Tato funkce vám umožňuje nastavit intenzitu světla podle vaší aktuální potřeby. Stmívatelnost je rovněž užitečná pro vytvoření různých atmosfér, úsporu energie nebo přizpůsobení osvětlení různým činnostem.

Integrace ambientního osvětlení s domácím SMART ekosystémem může v některých případech vyžadovat odborné technické znalosti, a proto ji doporučujeme konzultovat s odborníkem.

Ambientní osvětlení pro lepší obraz a zdravější oči

Zrak je náš nejdůležitější smysl, který nám poskytuje nejvíce vjemů. Jeho prostřednictvím získáváme přibližně 80 % informací, které nám pomáhají orientovat se ve světě. Zaměřuje se především na vnímání kontrastu. Většina očních problémů je způsobena nedostatkem světla v místnosti, kde je umístěn televizor nebo počítačový monitor.

Při velkém kontrastu mezi šerem nebo tmou v místnosti a obrazovkou oční svaly neustále pracují a namáhají se. Sami uznáte, že pokud při sledování televizní či počítačové obrazovky zapnete hlavní lustr v místnosti, zraku se uleví, ale kvalita obrazu jako by se vytratila. Světlo se může odrážet od monitoru nebo televizoru, od skleněných nebo lesklých povrchů a rušit vás při jejich sledování.

Přidáním světla za obrazovku se zlepší kvalita obrazu, který má vyšší kontrast, a zároveň vás neoslňuje, nevytváří nežádoucí odlesky od skla obrazovky nebo nábytku, nesvítí vám do očí atd. V tomto smyslu plní ambientní osvětlení nejen estetickou funkci, ale slouží také jako zdravotní pomůcka pro vaše oči. V případě samolepicích LED pásků za televizor je instalace obvykle velmi jednoduchá a zvládnete ji svépomocí. Složitější instalaci v interiéru nebo exteriéru lze u kvalitních prodejců LED pásků zakoupit jako doplňkovou službu k samotnému produktu.