Přemýšleli jste o pár nových hrncích, pekáčích či mísách a nevíte, kam sáhnout? Co je právě teď „in“ a jaké to přináší výhody? Mluvíme tu především o nádobí ze skla a keramiky, jelikož se v poslední době dostávají do popředí originálně vyráběné komponenty z přírodních materiálů, které jsou ekologicky šetrnější, a navíc se na jídelním stole skvěle vyjímají.
Jestli zvažujete něčím ozvláštnit svou kuchyni nebo jídelní stůl, nádobí z keramiky a skla může být tou pravou volbou. Přináší s sebou také mnoho kladných vlastností, které byste u kovových pánví a zapékacích mís jen těžko hledali. Pojďme se tedy podívat, proč je investice do těchto materiálů čím dál oblíbenější!
Keramika
Tento materiál je výhodný jak z pohledu ekologického, tak i zdravotního. Na rozdíl od teflonu, ze kterého se při přípravě pokrmů mohou uvolňovat škodlivé látky, je keramika velmi odolná vůči chemickému poškození, a tudíž neovlivňuje ani výslednou chuť jídla, jako třeba tolik používaný plast. Další výhodou je v tomto ohledu nepřilnavost povrchu. Díky němu použijeme během vaření méně olejů a tuků, což dělá stravu ve výsledku ještě zdravější.
Nízká vodivost keramiky také zaručuje, že se připravované jídlo správně propeče a nepřipálí. Navíc i pár desítek minut poté, co hotový pokrm vytáhnete z trouby, zůstává jeho obsah stále horký, a tak i ti větší strávníci mohou ocenit teplý přídavek na později. Odolnost vůči velkým teplotním rozdílům je další z předností tohoto materiálu. Opravdu není třeba se strachovat, zda můžete či nemůžete dát keramické nádobí do myčky nebo do výkonnější horkovzdušné trouby, jeho povrch to jistě s přehledem snese. Údržba je také velmi snadná, stačí, když nádobí omyjete hadříkem a mycím prostředkem.
V současnosti existuje nepřeberné množství druhů, tvarů a variací, ve kterých můžete keramické nádobí zakoupit, a jelikož je tento materiál velmi odolný, lze v něm servírovat jídlo přímo na stůl, aniž byste se museli bát o jeho estetický vzhled. Na trhu jsou také k sehnání i hrnce a pekáče, které mají keramický pouze vnitřek. V nich pak můžete připravovat jídlo jak na sporáku, tak i v troubě.
Co se týče financí, keramika se svou cenou vyrovná jiným druhům materiálů. Proto si zde určitě vybere každý, komu se tento materiál zamlouvá a chtěl by vyzkoušet ve své kuchyni něco trochu více alternativního.
Sklo
Stejně jako keramika má sklo menší tepelnou vodivost a vysokou odolnost vůči chemikáliím. Neuvolňuje tedy žádné pachy a je odolné vůči poškrábání. Tudíž je vhodné pro jakékoliv pečení v troubě, zapékání a setkat se s ním lze i ve formě hrníčků nebo misek. Do trouby se používá zejména varné sklo, ale existuje i borosilikátové sklo, které odolává velmi vysokým teplotám.
Velkou výhodou nádobí ze skla je to, že se hodí téměř k čemukoliv. Svou průhledností nikoho neurazí, a navíc můžete vždy sledovat, co se s jídlem uvnitř děje. Proto se vám stane opravdu málokdy, že něco připálíte nebo nedopečete, snadno totiž určíte, v jaké fázi strava je, aniž byste museli cokoliv otáčet či vyndávat z trouby.
Jediným záporem nádobí z tohoto materiálu je jejich křehkost a nutnost pomalu vyrovnávat tepelné změny. Když vám tedy spadne skleněná mísa na zem, často to znamená její konec. Také si musíte dávat pozor na ukládání skla do mrazáku, mohlo by totiž snadno prasknout. Stejně tak rychlé rozmrazování způsobuje popraskání nádobí. Proto se raději vyvarujte zalévání horkých nápojů do studených sklenic či mís.
Ať už si vyberete sklo nebo keramiku, určitě vás nezklamou. Ačkoliv má každý z materiálů své nevýhody, jejich koupě se vám vyplatí hned z několika důvodů. Pokud ale nedáte na svou teflonovou pánev na restování dopustit, nemusíte hned měnit celou svou kuchyňskou výbavu. Stačí jen vědět, že možností je vždy více a vyzkoušet můžete cokoliv.